Fysiotherapeut en kopvrouw Dorien Lups past goed op zichzelf

Gepubliceerd op 9 januari 2022 om 13:00

Dorien Lups staat op dit moment aan de kant met een blessure.  — © Jan Paul Kuit

 

Dorien Lups is dit seizoen nog niet de speelster die ze graag wil zijn. Ook afgelopen weekend hield fysiek ongemak haar aan de kant. Als gediplomeerd fysiotherapeut weet ze dat ze zuinig moet zijn op haar lichaam.

Ze is zeker nog niet tevreden met haar eigen inbreng dit seizoen. De kopvrouw van Roosterse BC speelt naar eigen zeggen te wisselvallig en heeft dit seizoen ook te maken met fysiek malheur. Dorien Lups raakte in de eerste competitiehelft geblesseerd aan een kuitspier en speelde zo’n twee maanden niet. Vlak voor Kerstmis keerde ze terug in het team voor de duels met Smashing en Hoornse, maar afgelopen week kreeg ze weer last van diezelfde kwetsuur. „Ik heb bewust gekozen om niet te spelen”, zegt Lups met de armen over elkaar gevouwen, kijkend naar de warming-up van haar teamgenoten. „Je wil het ook niet erger maken, want dan kan ik dit seizoen misschien helemaal niet meer spelen. En ik wil nog wel wat punten pakken voor het team.”

Brussel

De 26-jarige Lups is zelf fysiotherapeut van beroep. „Dan weet je wel wat je wel en niet moet doen”, begint ze. „En daarbij krijg ik natuurlijk hulp van mijn collega’s.” Zelf is ze gespecialiseerd in oedeemtherapie. Ze studeert in Brussel aan de universiteit voor de specialisatie oncologie-fysiotherapie. Een studie die in het verlengde ligt van haar huidige werk. „Oedeemtherapie is vaak nodig bij mensen die in het verleden kanker hebben gehad”, legt ze uit. „Ik merkte dat ik daar nog een beetje kennis te kort kwam. In Nederland is er maar één studie op hbo-niveau, vandaar de keuze voor Brussel. Qua reistijd maakt het niet uit, want vanuit Eijsden - waar ik woon - is Brussel net zo ver als de Randstad.”

Onweer

Lups is na het gedwongen vertrek van Wendy Hoeve de kopvrouw van Roosterse in de eredivisie. Al ziet ze zichzelf niet per se zo. „Ik ben in ieder geval de meest ervaren van de vrouwen in het team, maar als je twee maanden niet meedoet heb je daar niet veel aan.” Op de baan is Lups niet de meest uitbundige, maar als ze verliest, moet je haar vooral even met rust laten. Het gezicht staat dan niet zelden op onweer. „Ja, ik kan absoluut niet tegen mijn verlies”, zegt ze nu lachend. „Ik wil heel graag mijn steentje bijdragen aan het team, maar omdat ik zelf dit seizoen nog niet zo speel als ik kan, is dat wel eens frustrerend. We willen ons handhaven met het team. Dat is goed mogelijk, maar dan hebben we de punten wel hard nodig.” Roosterse staat derde in de handhavingspoule, een plek die lijfsbehoud betekent aan het einde van het seizoen. De drie punten tegen Amersfoort zaterdagavond (3-5 verlies) waren prima, maar de duels van komend weekend zijn pas écht belangrijk. Dan wachten uitduels tegen de nummer laatst Amor in Groningen en Smashing in Wijchen. „Ik hoop dat ik dan weer mee kan doen”, zegt Lups. „Maar dat is nog wat onzeker.”

Andere club

Lups kwam drie jaar geleden naar Roosterse nadat ze jarenlang eredivisie speelde voor Van Zijderveld, Duinwijck en VELO. „Roosterse is een heel andere club. Zeker Duinwijck en VELO zijn hele grote clubs. De sfeer is dan heel anders. Ik heb die ambitie niet meer om daar te spelen. Het is ook niet te doen om vanuit Eijsden wekelijks daar te trainen als je ook gewoon een baan hebt. Laat mij de komende jaren maar gewoon bij Roosterse spelen. Hartstikke leuk.”

 

Bron: De Limburger

Door Roel Heynen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.