Noah Jongen van Roosterse heeft goed over zichzelf nagedacht

Gepubliceerd op 20 september 2021 om 07:33

(bron: Limburger)

Door: Roel Heynen

Noah Jongen was een paar jaar geleden nog ontevreden met zijn plek in het eerste team van badmintonclub Roosterse BC. Hij wilde meer, kende een mindere periode, maar is inmiddels een vaste waarde en naar eigen zeggen realistischer.

 

Noem het maar jeugdig enthousiasme. Noem het een niet realistische kijk op dat moment. Noah Jongen stond een paar jaar geleden vol stress op de baan in de sporthal van Roosterse BC. Niet tevreden met zijn rol in de eredivisie. In die tijd kreeg hij van hoofdcoach Ronald Wetzel telkens een wedstrijd toebedeeld en niet de zo gewenste twee. Ook het enkelspel speelde hij vaak niet wat hij wel graag wilde. Inmiddels met meer ervaring steekt Jongen de hand in eigen boezem. „Ik had helemaal niet zo moeilijk moeten doen”, begint hij. „Ik heb toen niet altijd de beste keuzes gemaakt. Als ik daar nu op terugkijk heb ik er wel veel van geleerd. Ik wilde per se die single spelen, maar was gewoon niet de beste op dat moment en de coach stelt uiteraard de beste op.”

Voetenwerk

Jongen maakte een mentale omslag. „Ik ben veel realistischer gaan kijken naar mijn eigen spel”, legt de 23-jarige badmintonner uit. „In de mindere periode heb ik veel gehad aan een vriend buiten het badminton en aan mijn vader (hoofdcoach Igo Jongen van Olympia’56 in Tegelen, red.). Ik heb veel met ze gepraat en dat heeft heel erg geholpen. Ik ben bijvoorbeeld niet zo sterk in lopen en voetenwerk. Iets wat in de single belangrijk is. Ik merk ook dat ik de dubbels veel leuker vind om te spelen. Ooit wilde ik in het enkelspel bij de beste tien van Nederland komen, maar dat heb ik losgelaten. Ik denk wel dat ik nog lang niet op mijn top ben. Het kan echt nog veel beter en daar ga ik uiteraard wel voor.”

Inmiddels is Jongen een vaste waarde in het team van Roosterse. Normaal gesproken speelt hij het mannendubbelspel met Rick Steuten en het gemengd dubbelspel. In de mix is hij in de eerste twee duels van dit seizoen een koppel met de Belgische nieuwelinge Kirsten Boonen. Drie zeges uit vier partijen is het voorlopige resultaat. Jongen staat met zichtbaar veel meer plezier en met minder spanning op de baan. Er wordt veel meer gepraat om elkaar te helpen, er wordt gelachen. „Dit is veel leuker. Ik ben echt heel blij dat ik van die stress af ben. Voorheen had ik dat van tevoren al heel erg. Was ik al dagen bezig met wat de opstelling precies zou zijn. Doordat we iets mindere concurrentie hebben, ben ik vrij zeker van mijn plek. Dat geeft voor mij juist rust.”

Voor Jongen is het belangrijkste om met het team bij de eerste vijf in de eredivisie te komen. „Dat is mogelijk, maar dat zal lastig zat zijn. Maar met de twee punten tegen Drop Shot mogen we heel tevreden zijn. Dat is een titelkandidaat en ze hebben niets cadeau gehad. Alleen jammer van de mix van mij en Kirsten, daar had nog wel iets meer in gezeten, maar we hebben ook maar een keer samen kunnen trainen. Dat komt vanzelf goed.”

14-jarige talent

Roosterse verloor zaterdagavond de eerste thuiswedstrijd van het seizoen met 6-2 van het zeer sterke Drop Shot. Het pas 14-jarige talent Flora Wang maakte haar debuut in de eredivisie. Ze kwam over van Olympia’56 en speelde tegen oud-Roosterse Novi Wieland. Wang speelde zeer verdienstelijk, maar verloor in twee sets.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.